Aprilväder...

I går var det en superskön vårdag, fikade ute med grannen. I dag är det mulet, kallt och snöblandat regn. Men det är väl normalt den här tiden på året. Jag har så smått börjat röja upp i rabatterna. Det som jag rensade bort stoppade jag in i hönsgården och det var verkligen populärt. Hönsagänget har gått o plockat i renset hela dagen. I dag var första dagen som dom gick ut självmant, tom. guldtuppen. Jag ska fundera ut några namn på tupparna. Återkommer om det. Av hönorna är det ju bara Maja som är döpt, men de andra ska också få namn.


Beviset på att man är lite galen ;-)


Gurkplantor...

Nu börjar plantorna och fröna spira rejält. Gurkplantorna får åka ner i källaren nu så dom inte "drar" iväg för mycket.



I dag har jag hållit på med att röja i uthuset. Ska flytta över det mesta till min andra bod. Sedan ska jag fundera ut hur jag ska fixa till i uthuset så att jag kan ha några fler hönor.

Nu har jag precis varit ute och "nattat" hönsagänget, dom satt så fint på sin nattpinne.



Natti natti......

Vårtecken

Äntligen är det vår på gång och i dag har vi ställt om klockan till sommartid trots att det inte är mer än 2 grader ute.
I en rabatt blommar så fina krokus.



I morse hade jag 10 koltrastar vid fågelbordet. Annars brukar man bara se någon enstaka. På bilden syns bara 7 men det var faktiskt 10 st.



I vinter har det varit små söta stjärtmesar här också.



Så här mycket snö var det för 1 vecka sedan när Maja var hos mormor. Winston gillade verkligen att leka grävling i snön.



På en vecka har snön verkligen smält en hel del (trots att det känns "segt" ändå) så i går blev det premiär för hönsagänget att inviga hönsgården. Dom gillade det absolut bara dom kom ut. Jag fick ta en o en och visa ut dom men sedan tyckte dom det var toppen.



I morse kom en av mina granntanter förbi och frågade om jag vill sälja ägg. Klart jag ville. Hon köpte 7 stycken. Kul att få sälja och de pengar som jag får in går givetvis oavkortat tillbaka till hönsen.

Trimkurs

Ja då har vi varit på kurs, jag och Winston. Klockan nio var vi hos Marita i Karlskoga för att lära oss Westietrimmning.
Så här såg Winston ut när vi åkte hemifrån.



Han tyckte väl att det var "så där" kul. Vem kan väl gilla att bli av med pälsen genom att den rycks bort. Men den som ska vara fin får ju lida pin, som det heter, och det blir lättare nästa gång.

Här är en tass fixad och den andra otrimmad/oklippt.




Och här är ena örat färdigt och det andra står på tur. En viss skillnad, eller hur?



Så här ska det se ut där bak, det ser ut som att Winston undrar varför jag tar kort på hans rumpa :-).



Å så här fin blev han.



Det som Winston tyckte var dagens stora behållning var Maritas 2 fina Cairnterrier. Det var första gången som han träffade andra hundar och fick leka/busa med.



Klockan 14.45 var vi färdiga och åkte hem. Då var både Winston och jag jättetrötta. Det var en intensiv dag för oss båda och så här fin blev han. Jämför med den första bilden.



När vi kom hem tittade jag till hönapönorna och dom hade värpt 4 små ägg medans vi var borta. Nu har jag fått 15 ägg på 4 dagar. Det är jag så nöjd med. Siffrorna på äggen är datum.



Till sist vill jag bara utbrista i ett tackolov att det nu är vår.......



Första egna äggen...

Vilka duktiga hönor jag har. Första dagen har dom lagt 4 st ägg, 1 i redet och 3 på golvet bland spånet. Jag stog och tittade på dom och den silver/svarta tuppen fixade en grop i spånet så att hönan Maja kunde lägga sitt lilla ägg där. Såååå gulligt.

Här är första skörden (ett ägg gick sönder lite men det höll ihop medan jag knäppte kortet).



Det här blev resultatet av de 4 äggen....mums


Kackel i hönshuset äntligen....

Nu har man gått från tanke till verklighet. Hönshuset har nu blivit bebott av 5 fina hönor och 2 tjusiga tuppar. Det är inte viken sort som helst, utan en lite mer ovanlig som har en "punkfrisyr" :-).
Jag var lite orolig inför natten om dom skulle frysa, men det verkar ha gått hur bra som helst. Redena som jag byggt är redan accepterade och sittpinnarna har utnyttjats precis som det var tänkt. Det syns väldigt tydligt var dom har sovit.
I går höll jag i en av hönorna för första gången i mitt liv, inte alls som jag föreställt mig, hon var jättelugn bara jag väl fått tag i henne. Det var hönan Maja (som mitt lilla goa barnbarn Maja döpt henne till) som är guld/svart som fick utstå detta.

Visst är hon fin.....




Nu väntar jag på att mina 2 andra barnbarn Alvin och Julia ska döpa "sin" höna/tupp. Kan det bli Alvin och Julia dom kommer att få heta tro :-)...

Här ståtar en av silver/svart hönorna. Av dom har jag 4 st. Jättefin hon också, eller hur...



Här är hela "gänget...



Mina 2 fina tuppar inspekterar redena....



Stilig kille...som jag tror blir den som kommer att bestämma i hönshuset....han kukelikuar mest...



Min andra stiliga "kille" i hönsflocken...fiiiiiin....



Jag är faktiskt väldigt nöjd med mitt nya hönshus, blev riktigt snyggt o bra plus att hönsagänget verkar tycka det också. Det var från början ett utedass och ett mindre förråd. Om det här fungerar bra med hönsen kanske jag gör om hela uthuset till hönshus.

Här är sovplatsen och den var väl nyttjad den första natten.



Utgången till hönsgården. Den öppnar jag inte ännu eftersom det är en massa snö kvar, och att jag vill att dom vänjer sig vid hönshuset först. Vill tro att det kan vara bra.



Ska bli kul att se när jag får mina första ägg. Kan nog bli idag......


Veterinärbesök...

I dag var jag och Winston till veterinär Karin, vi var där i 1,5 timme som det tog att ta bort 4 av Winstons tänder. Ganska otäckt men det var ju nödvändigt. Men, vilka rötter det var på tänderna, nästan 2 gånger så långa som själva tanden.



Samtidigt kollade hon hans ögon och klippte hans klor. Hon droppade en vätska i ögonen för att se om det var hål på hornhimman men den var intakt. Efter vi hade kommit hem såg det ut som hans ögon var självlysande, alldeles illgröna. Det var en VÄLDIGT lugn Winston jag hade med hem.



Nu får vi hoppas att det rätar till sig med hans underkäke och att den växer i kapp överkäken.


Nedan är en bild på mina blivande hyresgäster i hönshuset/gården. Fräna, eller hur :-)




Äntligen...

Våren verkar nu äntligen vara på ingång. Snön smälter och fåglarna spelar vårmelodier. I morse när jag och Winston var ute hörde vi hackspett, talgoxe och skogsduva. Skogsduvan satt så fint i min ek. I dag tror jag det kan bli en kanondag. Solen gassar på för fullt.

Jag ska fixa klart i hönshuset idag. Har varit in till "Granngården" och inhandlat spån, halm och hönsmat. På lördag ska jag titta på mina (troligtvis) blivande hyresgäster i hönsgården. En lite annorlunda sort som ser jättefrän ut. Sorten heter Appenzeller och har en tofs på huvudet. 5 hönor och 2 tuppar har jag på gång.

Hoppas bara att min bil blir fixad i kväll så att jag kan åka på lördag. Jag var hos "min" bilreparatör i går kväll och när han tog av ena hjulet, ramlade bromsbackarna ut. Hoppas bara att det är dom som har spökat och låtit den senaste tiden. Det blev att lämna kvar bilen och prommenera hem. Som tur är bor han inte speciellt långt bort.

I morgon ska Winston operera bort 2 tänder, stackarn. Veterinären sa att det var nödvändigt, annars kan det bli ett större ingrepp när hans permanenta tänder kommer, och DÅ blir det mycket dyrare att fixa till det, plus att då kan jag inte ställa ut honom. Nu håller jag på med en salva till hans ögon också, 2 ggr per dag. Winston gillar det INTE.

Veterinärbesök

I dag var Winston på veterinärbesök till Karin Simonsson i Hidinge. Han fick sin 2.a spruta och det gick bra. Jag passade på att fråga henne ang. hans ögon som rinner mer o mer, jag frågade henne också om hans bett, eftersom jag tycker det ser lite lustigt ut. Hon skrev ut en salva till hans ögon och bettet tyckte hon var lite oroväckande så hon ska ringa en annan veterinär och diskutera detta med. Troligtvis måste vi åka in till stan och ta bort ett par tänder. Winston kommer då att bli sövd. Om det inte görs nu så kan han få fel bett när de nya tänderna kommer och då måste man fila ner dom tänderna och rotfylla. Det troliga är att över och underkäken växer olika snabbt och nu har överkäken växt mer på Winston och då låser den hans hörntänder. Han har värsta överbettet nu. Hoppas det rätar till sig bara, annars är det ingen ide att ställa ut honom tyvärr.
Det här kommer antagligen att kosta en hel del och dessvärre täcker inte försäkringen tänderna. Inte kul!!!




Efter veterinären åkte vi till Fjugesta och hämtade ut salvan och när vi kom hem tog vi en lång promenad på 1 timme. Winston var jätteduktig, men ujujuj vad skitig han blev :-). Nu ligger han under bordet och snarkar för fullt.

I morgon ska han få vara hos Eivor hela dagen. Han kommer säker att ha kul och bli lite bortskämd. Tur att man har världens bästa granne. Matte ska åka till stora staden och gå på mässa tillsammans med Mari. Ska bli skönt att göra nåt annat.





Trädbeskärning...

Jag har ett stort äppelträd som har sett vildvuxet ut i flera år. Tanken har funnits tidigare att jag måste göra något åt det, men då har det varit fel årstid. I dag fick jag till det äntligen. Jag har klättrat och klänge i trädet i flera timmar, delvis med livet som insats, till slut släpade jag fram min gamla tunga järnstege, (min lätta fina stege ligger under en massa snö) det blev lite stadigare att stå på en stege i allafall. En hel del grenar fick sågas ner men jag tror det blev ganska bra. Nu är jag jättetrött och har ont i både armar, axlar och knän, men skönt att det äntligen blev av.
Så här såg trädet ut innan.



Till höger på bilden är min nya hönsgård, där tänkte jag att Winston kunde få vara medans jag klättrade och sågade, men det vill han inte alls.



Han ser så liten ut i den stora hönsgården.
Han tyckte att det var mycket roligare att gräva där solen hade smält snön, och så här fin blir man efter det :-)



Min stora fina "Bumle" tycker att det börjar bli lite mer drägligt att vara ute nu.



Än är det mycket snö kvar innan det går att komma in i växthuset. Nu vill jag att det ska gå fort så det går att förbereda odlingssäsongen där.


Jag är hemsk.....

I dag skulle jag klippa klorna på min lilla "bebis". Han uppskattar det inte alls. Jag försökte hålla honom stilla men det var inte lätt. Till saken hör också att hans klor är svarta och därför är det ganska svårt att se var pulpan är. Försökte ta så lite som möjligt men eftersom han krånglade och försökte komma fri blev det lite för mycket.

Stackars lilla gubben, fy vad det blödde men den som led mest var nog jag själv.



Jag känner mig hemsk som gjorde så mot min lilla älskling.

Trots att det är besvärligt att klippa klorna så måste jag ju lära mig och Winston det.

Våren närmar sig så sakteliga....

Efter en kall natt värmde solen upp temperaturen och det var en härlig dag med takdropp och slask. Jag tog med min lilla busvalp på en promenad, och han gick själv hela rundan. Det var första gången jag slapp att bära honom. Han har gått upp 1,3 kilo sedan jag hämtade honom och han är lite valprund, men det är väl som det ska vara. I dag fick jag hem trimbordet som jag skickat efter. Ett måste eftersom jag ska trimma honom själv. Funkade jättebra när jag borstade/kammade honom idag.



Å så här fin blev Winston.








RSS 2.0